top of page

Acerca de

Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7591.jpg

BIOGRAFIE

Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (ска́зка) is het Russische woord voor sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen. Als winnaars van het Storioni Concours 2022 speelden zij afgelopen seizoen in enkele grote Nederlandse zalen. Dit seizoen zijn zij o.a. te horen in het Concertgebouw. De jonge musici hebben allevier hun sporen in de kamermuziekwereld verdiend en bundelen nu hun liefde voor strijkkwartet in het Skazka Kwartet.

Afgelopen seizoen was het Skazka Kwartet te horen in o.a. TivoliVredenburg, DeDoelen en op het Storioni Festival, het ZOOM! Festival en het Grachtenfestival. Ook speelden zij live op Radio 4 in het programma Spiegelzaal. Eerder gaven zij concerten tijdens het Aurora Festival (voormalig Peter de Grote Festival), het Delft Fringe Festival, en speelden zij voor Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw. Daarnaast produceert het kwartet graag eigen projecten, waarvoor ze steun ontvingen van van het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Utrecht.

Recent volgde het Skazka Kwartet masterclasses bij Heime Müller (voormalig Artemis Quartett), Jonathan Brown (Cuarteto Casals) en Cibrán Sierra Vázquez (Cuarteto Quiroga).

Sinds 2020 zijn zij verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar zij lessen volgen bij artistiek leider Marc Danel, leden van het Quatuor Danel en gastdocenten als Pierre Colombet, Marie Chilemme (Quatuor Ébène) en Luc-Marie Aguera (voormalig Quatuor Ysaye). Ook volgden zij lessen bij leden van het Jerusalem Quartet (in het kader van de Zeister Muziekdagen) en leden van het Ruysdael Kwartet.

Begin 2023 werden zij geselecteerd om deel uit te maken van zowel MERITA, een Europees ontwikkeltraject voor jonge strijkkwartetten, als het Europese netwerk Le Dimore del Quartetto.

 

Het kwartet is het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (NMF) dankbaar voor het in bruikleen geven van Dmitri’s vioolstrijkstok en Emma’s cello.

Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7355.jpg
Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7496.jpg
Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7322.jpg
Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7235.jpg

Violiste Lena ter Schegget sloot in 2020 haar masteropleiding af als student van Chris Duindam aan het Utrechts Conservatorium. Eerder studeerde zij bij Gerhard Schulz in Wenen en bij Sebastian Hamann in Freiburg. Lena nam deel aan masterclasses van o.a. het Jerusalem en Szymanowski Quartet, en volgde het coachingstraject van Quatuor Danel bij Tivoli Vredenburg. Ook remplaceert ze in orkesten zoals Amsterdam Sinfonietta, LUDWIG, en het Radio Filharmonisch Orkest. www.lenaterschegget.com

Violist Dmitri Ivanov studeerde achtereenvolgens bij Ilona Sie Dhian Ho, Christiaan Bor en Benzion Shamir, bij wie hij zijn bachelorstudie afsloot aan het Conservatorium van Rotterdam. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Peter Brunt en Philippe Graffin. Dmitry maakte van 2012 tot 2021 deel uit van het Aristos Quartet, waarmee hij in 2017 de voltijdstudie aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie afsloot. Sinds maart 2022 maakt hij deel uit van het Skazka Kwartet.

Altvioliste Lisa Eggen rondde in 2019 haar masterstudie af bij Nobuko Imai aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze eerder studeerde bij Francien Schatborn. Sinds september 2020 is zij hoofdvakdocent altviool aan het Conservatorium van Tilburg. Daarnaast is zij zeer actief als kamermusicus en vormt zij onder andere met pianiste Lies Braakman 'Duo Novelle'. Ook maakte zij regelmatig deel uit van Asko | Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw en werkte ze samen met het DoelenKwartet.   

Celliste Emma Besselaar studeerde in Amsterdam bij Quirine Viersen en vervolgde haar studie aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen bij Louise Hopkins. Na haar afstuderen werd zij twee jaar op rij aangesteld als Guildhall Artist Fellow. Als kamermusicus speelde Emma in de Barbican Hall, St James Piccadilly (als winnaars van de St James Chamber Prize), en op het London Strings Festival. Als freelance orkestmusicus speelt zij in orkesten in Nederland, België en Engeland.

www.emmabesselaar.com

bottom of page