top of page

Acerca de

Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7591.jpg

BIOGRAFIE

skazka logo.jpeg

Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (ска́зка) is het Russische woord voor verhaal of sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen. Als winnaars van het Storioni Concours 2022 zullen zij dit seizoen hun opwachting maken in enkele grote Nederlandse zalen. De jonge musici hebben allevier hun sporen in de kamermuziekwereld verdiend en bundelen nu hun liefde voor strijkkwartet in het Skazka Kwartet.

In seizoen 2022/23 is het Skazka Kwartet te horen in o.a. TivoliVredenburg, De Doelen, op het Storioni Festival en het ZOOM! Festival. Eerder speelden zij voor Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw, verzorgden zij een live-stream in TivoliVredenburg en waren zij te zien op het Delft Fringe Festival en het Peter de Grote Festival (huidige Aurora Festival). Ook produceerden zij een aantal eigen projecten, waarvoor zij steun ontvingen van het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Utrecht. Het kwartet was live te horen op Radio 4 in het programma Spiegelzaal, waar ze dit seizoen zullen terugkeren.

Sinds 2020 is het kwartet verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar zij lessen volgen bij artistiek leider Marc Danel en gastdocenten als Pierre Colombet (Quatuor Ébène) en Luc-Marie Aguera (voormalig Quatuor Ysaÿe). Ook volgden zij masterclasses bij Heime Müller (voormalig Artemis Quartett) en bij leden van het Jerusalem Quartet.

Recent werden zij geselecteerd om deel uit te maken van zowel MERITA, een Europees ontwikkeltraject voor jonge strijkkwartetten, als het Europese netwerk Le Dimore del Quartetto.

 

Het kwartet is het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (NMF) dankbaar voor het in bruikleen geven van Dmitry’s vioolstrijkstok, Lisa’s altviool en Emma’s cello.

Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7355.jpg
Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7496.jpg
Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7322.jpg
Skazka kwartet .HR. © Foppe Schut _FS_7235.jpg

Violiste Lena ter Schegget sloot in 2020 haar masteropleiding af als student van Chris Duindam aan het Utrechts Conservatorium. Eerder studeerde zij bij Gerhard Schulz in Wenen en bij Sebastian Hamann in Freiburg. Lena nam deel aan masterclasses van o.a. het Jerusalem en Szymanowski Quartet, en volgde het coachingstraject van Quatuor Danel bij Tivoli Vredenburg. Ook remplaceert ze in orkesten zoals Amsterdam Sinfonietta, LUDWIG, en het Radio Filharmonisch Orkest.   www.lenaterschegget.nl

Violist Dmitry Ivanov studeerde achtereenvolgens bij Ilona Sie Dhian Ho, Christiaan Bor en Benzion Shamir, bij wie hij zijn bachelorstudie afsloot aan het Conservatorium van Rotterdam. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Peter Brunt en Philippe Graffin. Dmitry maakte van 2012 tot 2021 deel uit van het Aristos Quartet, waarmee hij in 2017 de voltijdstudie aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie afsloot. Sinds maart 2022 maakt hij deel uit van het Skazka Kwartet.

Altvioliste Lisa Eggen rondde in 2019 haar masterstudie af bij Nobuko Imai aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze eerder studeerde bij Francien Schatborn. Sinds september 2020 is zij hoofdvakdocent altviool aan het Conservatorium van Tilburg. Daarnaast is zij zeer actief als kamermusicus en vormt zij onder andere met pianiste Lies Braakman 'Duo Novelle'. Ook maakte zij regelmatig deel uit van Asko | Schönberg o.l.v. Reinbert de Leeuw en werkte ze samen met het DoelenKwartet.     www.lisaeggen.nl

Celliste Emma Besselaar studeerde in Amsterdam bij Quirine Viersen en vervolgde haar studie aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen bij Louise Hopkins. Na haar afstuderen werd zij twee jaar op rij aangesteld als Guildhall Artist Fellow. Als kamermusicus speelde Emma in de Barbican Hall, St James Piccadilly (als winnaars van de St James Chamber Prize), en op het London Strings Festival. Als freelance orkestmusicus speelt zij in orkesten in Nederland, België en Engeland.

www.emmabesselaar.com

bottom of page